Wolbachia-baktériumok és gazdáik. A manipuláció mesterei. - Repository of the Academy's Library

Wolbachia baktériumok,

A Wikimédia Commons tartalmaz Wolbachia témájú kategóriát.

wolbachia baktériumok hinta a gyerekekkel

A Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériumok obligát intracelluláris szimbionta szervezetek, melyek különböző ízeltlábúakat fertőznek rákokcsáprágósokrovarokde kimutatták már őket számos fonalféreg fajból is. A fertőzés általában az anya révén kerül az utódokba, ezért erős szelekciós nyomás hat rá abban az irányban, hogy a gazdaállat utódai nőneműek legyenek.

A hím állatok is hordozzák a fertőzést, de a baktérium bennük zsákutcába kerül, ahonnan már általában nem jut tovább az utódokba.

  • Jóindulatú vagy rosszindulatú rák
  • Élet és tudomány - A manipuláció mesterei

Morfológia A Wolbachia egyetlen ismert fertőzési módja tehát az anyából a petesejtbe való fertőzés. Csakhogy például a Trichogramma génusz és a bennük élő baktériumok törzsfái alapvetően különböznek.

The World War of the Ants – The Army Ant

E különbségek arra utalnak, hogy a természetben olykor egyéb, fajok közötti fertőzések is előfordulnak, noha ilyen fertőzést laboratóriumban eddig nem sikerült létrehozni vagy megfigyelni. A Wolbachia-fertőzések ciszták giardia duodenalis kezelés manipulálhatják az ízeltlábúak szaporodását azért, hogy saját szaporodási esélyüket — mely a gazdafaj anya-leány leszármazásának függvénye — maximalizálják.

  • A giardiasis hányása
  • Wolbachia - elmuszolg.hu

Képesek például: nősténnyé alakítani feminizálni a fertőzött hím gazdaállatokat, megakadályozni, hogy a fertőzött nőstény hím utódokat hozzon létre, megölni a hím embriókat, szűznemzésre kényszeríteni az egyébként váltivarú állatokat, inkompatibilitást okozni, vagyis terméketlenné tenni a fertőzött hím és nem-fertőzött nőstény párzását, és ezáltal akadályozni a nem-fertőzött nőstények szaporodását.

Elképzelhető, hogy ez utóbbi hatás hozzájárulhat újabb gazdafajok képződéséhez, hiszen egy korábban egységes rovarfaj kettéválhat egy fertőzött és egy nem-fertőzött fajra. E stratégiák által a Wolbachia-fertőzések alapvetően befolyásolják az ízeltlábúak jelentős részének populáció-dinamikáját és fajképződési mintázatait, így talán a bioszféra legnagyobb hatású mikroorganizmusai közé sorolhatók.

Védett férfiak, hímgyűlölő baktériumok By: múzeum A Szent István Egyetem első évfolyamos biológus BSc hallgatói tudományos ismeretterjesztő írás elkészítését kapták feladatul egyik múzeumi munkatársunktól. A legjobban sikerült munkákat blogunkon is közzétesszük. Elsőként Tóth Rita írását közöljük a mikrobák világának "férfigyűlölőiről", a Wolbachia baktériumokról.

A fentiek alapján wolbachia baktériumok, hogy például a petefürkészek szűznemzéssel szaporodó fajaiban a wolbachia baktériumok -kezelés hatására megjennek a hímek és az ivaros szaporodás. Wolbachia-fertőzések fonalférgekben is előfordulnak, többek között az afrikai Onchocerca fajokban, amelyek az ember és a szarvasmarha legfontosabb kórokozói a trópusi Afrikában.

Aktuális számunk

Esetükben a baktérium-féreg kapcsolat szimbiózis jellegű, ezért antibiotikum hatására — a baktériumok pusztulása után — a férgek szaporodásra képtelenné válnak, vagy elpusztulnak. The transmission and effects of Wolbachia bacteria in parasitoids. Researches on Population Ecology, 41, Enserink M Thanks to a parasite, asexual reproduction catches on.

wolbachia baktériumok humán papillomavírus hím vs nőstény

Science, Hurst GDD et al. Male-killing Wolbachia in two species of insects.

A Wikimédia Commons tartalmaz Wolbachia témájú kategóriát.

Langworthy NG et al. Macrofilaricidal activity of tetracycline against the filarial nematode Onchocerca ochengi: elimination of Wolbachia precedes worm death and suggests a dependent relationship.

wolbachia baktériumok paraziták emberben

Rózsa L Élősködés: az állati és emberi fejlődés motorja. Medicina, Budapest.

wolbachia baktériumok tabletták az emberi papilloma kezelésére

Schilthuizen M, Stouthamer R Horizontal transmission of parthenogenesis-inducing microbes in wasps.