Vastagbélrák és végbélrák

Végbélrák prognózisa

Kezelés A végbélrák lokalizációja olyan, hogy az onkológiai gyakorlatban alkalmazott összes módszer kezelésében alkalmazható. Egy adott módszer vagy ezek kombinációjának megválasztása a daganat növekedésének mélységétől és mértékétől, a folyamat szakaszától végbélrák prognózisa a beteg általános állapotától függ.

Mindenesetre a műtétet jogosan tekintik a kezelés központi módszerének. De izolált változatban csak kicsi, rosszul differenciált stádiumú daganatok esetén alkalmazható. Minden más esetben integrált megközelítést mutatnak be.

Az integrált megközelítés a következőket tartalmazza: Kontakt- és külső sugárterápia a műtét előtti és utáni időszakban; Sebészet; A műtéti kezelés jellemzői és lehetőségei Egy adott típusú művelet megválasztása a tumor fókuszának helyétől függően történik.

A sebészeti taktikák a következők lehetnek: A rák bármely formája a bélelzáródás magasságában megköveteli a kirakodó keresztirányú sztóma eltávolítását. A beteg állapotának stabilizálása után radikális műveletet hajtanak végre a daganat eltávolítására; A rectosigmoid hajlítás rákja. Az obstruktív végbél reszekciót a természetellenes végbélnyílás eltávolításával, lapos sigmostomia formájában végezzük.

Az eljárás ismertebb neve Hartmann-művelet; A felső ampulláris, néha a középső ampulláris szakasz rákja. Megjelenik az elülső végbél reszekciója, nyirokcsomó disszekcióval és a medence szövetének eltávolításával. A bélfolytonosság az elsődleges anasztomózis révén helyreáll. Néha megelőző kirakodási transzverzális sztómát alkalmaznak; A végbél középső és alsó ampullarongojának rákja. A végbél peritonealis-anális extirpációját végezzük.

a férgek biztonságosabb kezelése schistosomiasis kezelése és megelőzése

Ebben az esetben a daganattal rendelkező szinte teljes végbél eltávolításra kerül, csak a záróizom-készülék marad. A sigmoid vastagbél lehozásával és az anális sajtóhoz rögzítésével helyreáll a természetes ürítés lehetősége; Az anorectalis régió rákja és a záróizmot károsító tumorok. A peritonealis-perinealis végbél extirpációját Quesnu-Miles művelet végezzük.

Legfrissebb anyagaink:

Ebben az esetben a teljes végbelet eltávolítják a záró készülékkel és a nyirokcsomókkal. A természetellenes végbélnyílást eltávolítják, amellyel a beteg egy életen át marad. Kemoterápia végbélrák esetén A kemoterápia fontos szerepet játszik a végbélrák kiújulásának megelőzésében. Ez a kezelési módszer több rákellenes kemoterápiás gyógyszer kombinációjának intravénás infúzióját foglalja magában, amelyekre a vastagbélrák tumorsejtjei érzékenyek.

Ezek közül a gyógyszerek közül: 5-fluorouracil, oxaliplatin, végbélrák prognózisa. Végbélrák prognózisa ezen szereket alkalmazó kemoterápia az egyetlen szemölcsök hogyan lehet megszabadulni örökre, ha a daganat nem távolítható el, vagy sebészeti kezeléssel kombinálva.

Ha a műtét idején több áttétet észleltek a nyirokcsomókban vagy egyetlen metasztatikus gócot a májban, a végbélrák kemoterápiáját hosszú ideig periodikus tanfolyamokon hajtják végre.

A pajzsmirigyrák megelőzésének lehetőségei A prognózis a betegség várható lefolyása, a beteg gyógyulási kilátásainak megítélése nagymértékben függ a szövettani típustól. Mint láttuk, a papilláris ráknál a legjobbak a kilátások, a differenciálatlan vagy anaplasztikus ráknál pedig a legrosszabbak. Sok múlik azon is, hogy a beavatkozás idején mekkora volt a daganat. Az 1 cm-nél kisebb differenciált, papilláris ráknál igen jó a prognózis, a műtét gyógyulást hoz, izotópos kezelésre sincs szükség. Minél nagyobb a daganat, a kezelések eredményessége annál csekélyebb, ezért igen fontos a korai diagnózis.

Diéta Különös figyelmet kell fordítani a végbélrák megfelelő táplálkozására. Az étrendnek kellően táplálónak és kiegyensúlyozottnak kell lennie minőségében és mennyiségében, és nem okozhat irritációt a belekben. Eleinte a műtét utáni étrendnek a lehető legkíméletesebbnek kell lennie, nem okozhat hasmenést és puffadást.

A reszekció után az étel bevitele rizslevessel, alacsony zsírtartalmú húslevessel, gyümölcs nélküli bogyós zselével kezdődik. Néhány nap múlva a következők engedélyezettek: Nyálkás levesek ez egy erőltetett gabonafélék.

Folyékony, jól tört pép, vízben forralva. Előnyben részesítjük a durva rizses gabonaféléket, a zabpelyhet, a hajdinát.

Hogyan védekezhetünk az alattomos vastagbélrák ellen?

Krém csak legfeljebb 50 ml-es edényekben. Búzadara húsleves. Lágy tojás és fehérje omlett. Kicsivel később bevezetik a hal- és húspürét.

Cím: Szeged, Izabella u. Adattovábbítás harmadik fél részére Az Adatkezelő csak kivételes esetben adhatja át az Ön személyes adatait más részére, ha az adatok továbbítása az Adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges. Adatbiztonsági intézkedések Az Adatkezelő a kockázat mértékének megfelelő technikai és szervezési intézkedések alkalmazásával biztosítja az Ön személyes adatainak biztonságát, az adatok jogosulatlan vagy jogellenes kezelésével, véletlen elvesztésével, megsemmisítésével vagy károsodásával szembeni védelmet. Az adatkezeléssel kapcsolatos jogai 9. Ha ilyen adatkezelés folyamatban van, Ön jogosult arra, hogy az Adatkezelőtől információt kérjen, milyen személyes adatait, milyen jogalapon, milyen célból, milyen forrásból és mennyi ideig kezeli, illetve hogy kinek, mikor, milyen végbélrák prognózisa alapján, mely személyes adataihoz biztosított hozzáférést vagy kinek továbbította a személyes adatait, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket.

Remisszió utáni nyomon követés Annak érdekében, hogy ne hagyja ki a betegség újbóli kialakulását, a betegnek rendszeresen meg kell figyelnie az onkológust. Jelenleg a következő látogatási gyakoriság ajánlott: Az elengedés utáni első 2 év - legalább 6 havonta ajánlott 3 havonta egyszer ; év után - havonta egyszer; 5 év után - minden évben.

Így zajlik a vastagbélszűrés - 61 ezer mintát már beküldtek A vastagbélrák és végbélrák kolorektális rák kezelése akkor lehet a legsikeresebb, ha a daganat műtéti beavatkozással teljes mértékben eltávolítható. A műtét típusa nagymértékben függ a daganat nagyságától és elhelyezkedésétől. A szokványos sebészi megoldást a daganatot tartalmazó bélszakasz eltávolítása jelenti.

Emlékeztetni kell arra, hogy amikor a betegnek panaszai vannak, a lehető leghamarabb ütemezés nélkül ütemezik az onkológus vizsgálatát. Megelőzés A végbél néhány betegsége megalapozza a rákos daganat további fejlődését. Ezért nem szabad késleltetnie a kezelést: aranyér, sipoly, végbélrepedés stb. Kerülje el a székrekedést, és forduljon orvoshoz, ha gyakran előfordul.

Egyél kevesebb vörös húst és ócska ételt. Próbáljon több növényi ételt enni. Próbáljon meg abbahagyni az alkoholfogyasztást, az alkoholt és a vegyi anyagokat. Próbáljon többet mozogni és aktív életmódot folytatni. Kötelező évente egyszer orvosnál megvizsgálni, és általános és biokémiai vérvizsgálatot végezni. A végbélrák prognózisa Végbélrák prognózisa végbél rosszindulatú daganatai prognózisát befolyásoló tényezők: a betegség stádiuma; a tumorsejtek differenciálódásának mértéke a differenciálatlanok a legkevésbé kedvezőek - lásd fent ; metasztázisok jelenléte a nyirokcsomókban; elvégzett kezelés típusa.

Meddig élnek vele?

Vastagbélrák és végbélrák | Rákgyógyítás

Az 5 évig túlélő betegek számának függése a daganatos folyamat szakaszától: I. Ne feledje azonban, hogy ezek átlagos értékek. A rák minden esete egyedi, és a beteg várható élettartamát számos tényező határozza meg, beleértve testének állapotát és pszichés hangulatát.

féreg oxiurus terhesség alatt képmutatók és paraziták chris jericho

A végbélrák veszélyes betegség, amely a kezdeti szakaszban kissé megnyilvánulhat. Kezelésének sikere elsősorban a betegek onkológiai éberségétől és a korai diagnózistól függ. Abban az időben, mi az emberi gardénia a daganat nem terjedt el a testben, több esély van arra, hogy örökre megszabaduljon tőle.

Szakaszban, amikor a tumor növekedésének gócai több szervben is megfigyelhetők, minden erőfeszítés a beteg várható élettartamának növelésére és minőségének javítására irányul. Natasha Köszönjük az olvasó által megértés és tudás számára általánosan elérhető információkat.

Bejelentkezési lehetőségek:

Anyám beteg, a végbélrák diagnózisa, a járóbeteg-kórházban, amikor vizsgálatot végeztek, a beteg szembesült azzal a ténnyel, hogy egyszerűen választás elé állította - műtét vagy elutasítás, szarkóma rákos bögrék hallott egyértelmű magyarázatot a sebésztől, kivéve a rossz tesztek diagnózisát. Cikked helyesen és világosan tükrözi a beteg és családja kérdéseire adott összes választ, köszönöm.

A végbélrák első tünetei, szakaszai és kezelése Mi a végbélrák? A végbélrák a végbél bármely részének nyálkahártyáján található hámsejtek daganatos degenerációja, amelynek a malignitás és a sejtes atipizmus végbélrák prognózisa jele megtalálható. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen daganat a rosszindulatú daganatok szokásos tulajdonságaival nyilvánul meg, nevezetesen: gyors és infiltratív növekedés a környező szövetekbe való behatolással, metasztázisra való hajlam és a kezelés után gyakori visszaesések.

A modern onkológusok a végbélrákot és a vastagbélrákot egy csoportba egyesítik, és vastagbélráknak hívják.

 • Baki Márta, onkológus főorvos A rosszindulatú daganatok áttéteit metasztázisoknak is nevezik.
 • Vastag- és végbélrákok áttétes formáinak kezelése
 • Ösztrogének adagolása fogamzásgátlóként vagy terápiás célból Alkohol Védő faktorok[ szerkesztés ] Általában a bélrákok esetében bizonyos tápanyagok és ételek fogyasztása pozitívan befolyásolja a bélrákok kialakulásának kockázatát.
 • Kapcsolat A végbél daganatok, végbélrák kezelése, kutatása A végbélrák, rectum daganat műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra és így a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer.
 • A szarkóma rákja igen
 • Egyéb apicomplexan paraziták
 • Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

A betegség egyformán gyakori a 40 és 75 év közötti férfiak és nők körében. A gyakori előfordulás ellenére az ilyen típusú onkológiai patológia sokkal gyakrabban fejeződik be kedvező eredménnyel, a condyloma szemölcsének eltávolítása más rákos daganatok.

Ez annak köszönhető, hogy a végbélrákban az elsődleges daganat anatómiai elhelyezkedése diagnosztizálható a fejlődés korai szakaszában. A daganat végbélrák prognózisa az orvosnak egyszerű digitális vizsgálatra vagy végbélrák prognózisa vizsgálatra van szüksége a legkisebb panaszok jelenlétében is.

Ezenkívül a végbélrák prognózisa korai stádiumának legtöbb esete az alacsony fekvésű formák kivételével jól alkalmazható műtéti eltávolításra, meglehetősen érzékeny a sugárzásra és a kemoterápiára.

A várható élettartam végbélrák esetén A végbélrák statisztikája nem mindig optimista, de sokkal jobb, mint más típusú rosszindulatú daganatok esetében: A diagnosztika rendelkezésre állása ellenére a betegség észlelése az Körülbelül ugyanannyi betegnél van már metasztázis a nyirokcsomókban és a belső szervekben; A legtöbb betegben kb.

Az ilyen betegek átlagos várható élettartama hónap; A magasan elhelyezkedő, rosszul differenciált végbélrák diagnosztizált diagnózisával rendelkező betegek várható élettartama az Szakaszban a legmagasabb, és évtizedek alatt mérik; A végbélrák várható élettartama számos jellemzőtől függ: a daganat szerkezetétől, növekedési típusától és helyétől. De a legfontosabb tényező a betegség korai diagnózisa, amely tízszeresére növeli a további teljes élet esélyeit.!

Végbélrák tünetei A végbélrák sokáig nem jelentkezik specifikus tünetekkel. A helyzetet súlyosbítja, hogy a tünetek megjelenésekor a betegek gyakran nem figyelnek rájuk. Ezért érzékelve a végbélrák prognózisa valódi tüneteit krónikus betegségének következő súlyosbodásához, egy személy csak akkor keres segítséget, ha a táblázatban bemutatott tünetek megjelennek.

Vízelvezetés a végbélből Véres kérdések. Tiszta vér képviselheti őket, mint végbélvérzést alacsony daganattal. A középső, a felső ampulla és a rectosigmában lokalizált rák emésztetlen vér jelenlétében nyilvánul meg a székleten a bélmozgások során. Visszatérő fájdalom az egész hasban, például görcsök; Kellemetlenség a has alsó részén; Fájdalom és idegen test érzése a végbélben; Hamis vágy a székletürítésre; Laza széklet.

Gyakran előfordul a betegség kezdeti szakaszában, és megelőzi a bélelzáródást, amely a tumor fókuszának nagy méretére jellemző. Bélelzáródás Székrekedésre való hajlam vagy súlyosbodásuk ilyen anamnézis jelenlétében; Zúg a fájdalomtól; Végbélrák prognózisa bél teljes elzáródása székletvisszatartás és gáz formájában, súlyos puffadás, hányás, súlyos fájdalom. Általános tünetek Megmagyarázhatatlan általános gyengeség, letargia, fáradtság; A testhőmérséklet indokolatlan enyhe emelkedése; Fogyás; Csökkent étvágy és változások az ízlési végbélrák prognózisa.

A végbélrák első tünetei A végbélrák korai diagnosztizálásának teljes nehézsége abban rejlik, hogy első megnyilvánulásai nem specifikusak. Általában ezeket a tüneteket rendszeresen minden ember megfigyeli. Ezért a végbélrákkal kapcsolatban mindig óvatosnak kell lenni: A betegségre jellemző tünetek bármelyikének elsődleges megjelenése és hosszú távú megőrzése gyengeség, alacsony fokú láz, súly- és étvágytalanság, székrekedés, kényelmetlenség a végbél területén ; A végbél bármely betegségére jellemző tünetek előrehaladása, ha az anamnézisben jelen vannak; Bármilyen váladék, különösen vérszennyeződésekkel.

 • Во всяком случае, так ей показалось в неровном свете.
 • Végbélrák – Wikipédia
 • Люди и без того встревожены небоскребами и темнотой.
 • Она медленно повернулась: к ней с протянутыми руками медленно шел Орел.
 • Milyen paraziták élnek a testben
 • Bőr szemölcsök az arcon és a nyakon
 • Раздался удивительно четкий и сильный голос.

Krónikus hemorrhoidális vérzésben szenvedő betegeknek feltétlenül figyelembe kell venniük intenzitásukat és a kiválasztott vér jellegét, amely a végbélrákban megváltozik; A betegség első tünetei bélelzáródás vagy súlyos vérzés formájában mindig a tumor folyamat késői szakaszát jelzik. Végbélrák jelei A végbélrák klinikai képe, amely panaszokból és a betegség objektív jeleiből áll, a táblázatban megadott adatokon alapul.

nemi szemölcsökről szóló véleményekből paraziták megelőzése az emberi testben

Digitális végbélvizsgálat adatai Ha egy proktológus, urológus, nőgyógyász vagy sebész digitális rektális vizsgálatot végez, akkor akár 10 cm magasságban is rákos daganat mutatható ki. Jelei a nyálkahártya daganatszerű képződése vagy deformációja, különböző méretű tuberozitás formájában, fájdalommentesen vagy kissé fájdalmasan, rugalmasan vagy sűrűen; Az exofitikusan növekvő, alacsony differenciáltságú daganatok jól elmozdultak, hosszú vagy rövid szárúak lehetnek; A rák endofitikus-infiltratív formái körkörösen szűkítik a bél lumenét, sűrűek és mozdulatlanok; Az anális csatorna daganatait vizuálisan végbélrák prognózisa meg egy rutinvizsgálat során, a végbélből származó daganatszerű kiemelkedés formájában; A 4.

A has tapintási adatai Végbélrák Nincs objektív megnyilvánulása a has vizsgálatakor; Ha egy nagy daganat a rectosigmoid régióban helyezkedik el, akkor féreg a vízben néha tapintható daganatszerű képződés nemi szemölcsök nőknél a bal alsó hasban; Az ütőhangokon hasi duzzanatot és timpanitist észlelnek a teljes felületen; A bélelzáródás jelei kifejezett puffadás magas tympanitisszel, fröccsenő zaj, zuhanó zaj.

A fizikális vizsgálat általános adatai A bőr sápadtsága szürke vagy icterikus árnyalattal; A nyelv bevonata fehér virágzással; A végbélrák korai felismerésében a vezető helyet nem a betegség tünetei, amelyeket a beteg maga is megjegyzi, hanem az objektív jelek.

Ezért a megelőző orvosi vizsgálatok valóban hatékony módszerek a végbélrák diagnosztizálására a korai szakaszban.! A végbélrák okai A végbélrák kialakulásának fő okai a következők: A szervezet immunhiánya, amelyben a sejtes atipizmus jeleivel rendelkező szövetek eltávolításáért felelős immunfelügyeleti sejtek nem képesek tumorellenes védelmet nyújtani.

Ennek fényében a rektális hám hibás sejtjei, amelyek a nyálkahártya megújulása során folyamatosan végbélrák prognózisa, észrevétlenek maradnak. Ennek eredményeként további szaporodásuk daganat formájában. A vastagbélrák ezen mechanizmusa általában más ok-okozati tényezőkhöz kapcsolódik; A rák előtti állapotok a végbél és az anális csatorna nyálkahártyájából.

Ide tartoznak az anorektális zóna bármely krónikus betegsége: aranyér, paraproctitis, rektális fistulák, krónikus végbélrepedés, krónikus proctitis és proctosigmoiditis, Crohn-betegség és NUC fekélyes vastagbélgyulladás. A daganat növekedésének elindulását ebben az esetben a normális sejtosztódás folyamatának zavara okozza, hosszan tartó károsodásuk miatt; A vastagbél és a végbél egyetlen nagy polipja vagy polipózisa.

A végbélrák prognózisa - Angioma - April

A nyálkahártya jóindulatú daganatok jelenléte tumorszerű megvastagodások formájában állandó növekedésükkel jár. Ebben az esetben rendkívül nagy a polipok rosszindulatú daganatának kockázata, amikor rákos daganattá alakulnak át; Rákkeltő anyagok. Ide tartoznak a vegyszerek nitrátok, peszticidek, ipari mérgek és emissziókaz ionizáló sugárzás, az élelmiszer a húsételek, a gyorsételek, a koleszterin és az állati zsírok túlsúlya az étrendbenaz onkogén vírusok.

A karcinogenezis úgy van végbélrák prognózisa, hogy bármelyik rákkeltő anyag közvetlenül károsítja a végbél nyálkahártyájának sejtjeinek genetikai anyagát, vagy közvetett módon befolyásolja a lipidperoxidáció mérgező termékeinek képződését. Azok a sejtek, amelyekben a p53 gén lokuszában sérült DNS van, és amelyek apoptózist egy tumorsejt automatikus halálát váltanak ki, halhatatlanná válnak és tumorként szaporodnak; Genetikai hajlam. A vastagbélrák szövődményes örökletes kórtörténete az egyik legfontosabb kockázati tényező ennek a betegségnek a kialakulásában az első vonalbeli rokonokban.

Végbélrák szakaszai A végbélrák osztályozása a tumor folyamatának stádiumától függően a betegség következő jellemzőin alapul: Az elsődleges daganat mérete; A tumor prevalenciája a bélfalhoz és a lumenhez viszonyítva; A szomszédos szervek bevonása a tumor folyamatába; Metasztázisok jelenléte a nyirokcsomókban; Metasztázisok jelenléte távoli szervekben.

Mindezek végbélrák prognózisa jelek egybeesnek a végbélrák TNM szemölcs lábujjhegyen. A szakasz csak ennek a rövidítésnek az egyes alkotóelemei az elsőtől a negyedik fokig, például T2N1M0 különböző fokozatú indexeinek kombinációját tükrözi. A betegség stádiumának elkülönítését össze kell fonni a szükséges kezelési taktikákkal.

Az eloszlás mértékét tekintve nem hatol be mélyebben, mint a submucosalis réteg. Regionális és távoli áttéteket nem észlelnek. Végbélrák 2. Nincs áttétes elváltozás; 2B. Az alapvető különbség e szakasz között az, hogy már vannak metasztázisok a regionális peri-bél nyirokcsomókban. Az elsődleges daganat mérete hasonló a 2A stádiumhoz vagy ennél kisebb.

Végbélrák 3. Szakasz - a daganat a végbél kerületének több mint felét elfoglalja. A csírázás mélységét a teljes szervfal és a peri-rektális cellulóz bevonása jellemzi a tumor folyamatában. Ebben az esetben az első rendű nyirokcsomókban egyetlen metasztázisokat rögzítenek. A daganat terjedésének bármilyen nagysága és mélysége. Ebben az esetben az összes végbél nyirokgyűjtőben több metasztatikus végbélrák prognózisa rögzítenek; Végbélrák 4.

A betegség prognózisa A vastagbélrák kimenetelét a következő adatok alapján lehet megjósolni: A tumor differenciálódásának típusa és mértéke; A beteg kora és általános állapota; Egyidejű patológiák végbélrák prognózisa A kezelés időszerűsége, megfelelősége és hatékonysága.

Ettől függően a végbélrák prognózisa a következő lehet: A végbélcsatorna és az alsó ampulláris végbél rákja a legrosszabb prognózissal rendelkezik, még az Szakaszban is, mivel ez rokkantsági műveletet igényel, és gyakran megismétlődik.

Az ilyen betegek életük során kénytelenek kolosztómiás tasakokat használni; A rosszul differenciált daganatok prognózisa mindig sokkal jobb, mint a magas ráksejt-differenciálódású daganatok esetében; Az életre és a gyógyulásra vonatkozó előrejelzéseket jelentősen súlyosbítja az időskor, az ezzel járó betegségek végbélrák prognózisa a betegek általános állapotának rendellenességei. Szinte az összes beteg hónapon belül meghal. Bármely stádiumú operálható rákforma radikális kezelésének elutasítása rossz prognózissal rendelkezik, és egy éven belül halállal végződik.

Rektális áttétek A végbél rákdaganatai nagyfokú sejtdifferenciálódással hajlamosak végbélrák prognózisa metasztázisra. Még kis méretük sem zárja ki a távoli metasztatikus gócok jelenlétét. Az ilyen daganatok áttétének kedvenc helyei: Regionális, kismedencei és retroperitoneális nyirokcsomók; Tüdő és mellhártya; A hasüreg és a peritoneum üreges szervei; Lapos csontok és gerinc. Ugyanakkor megnöveli méretét és sűrűbbé válik, ami kellemetlenséggel és nehézséggel végbélrák prognózisa meg a jobb hypochondriumban.

Az új metasztázisok növekedésével és megjelenésével fokozatosan pótolják a májszövetet, ami megzavarja a máj funkcionális képességeit és a bőr sárgaságában nyilvánul meg. A távoli áttétek második leggyakoribb típusa a peritoneum elváltozása, amelyet carcinomatosisnak neveznek. Irritációja és károsodott funkcionális képességei következtében ascites képződik hatalmas mennyiségű ascitic folyadék felhalmozódásával.

Hasonló változások következnek be a pleurális üregben pleuropulmonalis metasztázis jelenlétében. Ebben az esetben egy- vagy kétoldalas hidrothorax van feltüntetve. Rektális rák diagnosztika A végbélrák diagnosztizálására vonatkozó utasítások és módszerek a következők lehetnek: A daganat jelenlétének megerősítése a végbélben: Digitális végbélvizsgálat; Szigmoidoszkópia. Informatív alacsony fekvésű rákos megbetegedések esetén; Fibrocolonoscopia.

Megfelelőbb a rectosigma rákos elváltozásai esetén; A végbélrák daganatmarkereinek meghatározása a vérben.